Naučte se používat hydroláty v kuchyni

Naučte se používat hydroláty v kuchyni

 

Experimentujte s hydroláty při vaření

 

Naučte se pracovat s hydroláty při přípravě slaných a sladkých jídel.

Začněte dochucovat bylinné čaje, limonády, koktejly, sorbety, zmrzliny, dezerty, sirupy, marmelády a džemy. Vytvořte zajímavé kombinace se zeleninou a ovocem. 

Aromatizujte saláty, polévky a vývary. Fantazii se meze nekladou, postačí mít jen lásku k vaření, pečení a chuť začít. Pro vaši inspiraci jsem připravila pár tipů. 

Tak ať se vám hezky vaří s hydroláty, aromaterapie přece začíná v kuchyni. 

— Kateřina Kloudová
certifikovaná aromaterapeutka a parfumérka

Rozmarýnový hydrolát zaujme bylinnou vůní. Běžně se používá v potravinářském průmyslu stejně jako při domácím vaření. Je známý tím, že podporuje trávení.

Dobře poslouží jako přísada v osvěžujícím nápoji jako je smoothie. Vyzkoušejte přidat několik kapek ráno k vodě s citrónem nebo do džusu pro povzbuzení a příjemný start do nového dne.

Díky svému mírně kořeněnému aroma dodá hydrolát chuť slaným pokrmům středomořské kuchyně. Využijte jej jako ingredienci při přípravě polévek, vývarů, restované zeleniny, ratatouille, omáček a zeleninových salátů.

Zvláště si rozmarýnový hydrolát bude rozumět s rajčaty, mrkví a celerem.

Lydia Bosson ve své knize Hydrolaterapie zmiňuje neobvyklou kombinaci hydrolátu s hruškami na víně. Pokud rádi experimentujete, zkuste vylepšit rozmarýnovým hydrolátem pomerančový sorbet.

Více o 100% čistém rozmarýnovém hydrolátu zjistíte zde.

Hydrolát neroli (z pomerančových květů) má sladkou květinovou vůni. Je především ceněn pro své čistící, regenerační, zklidňující a relaxaci podporující vlastnosti.

V kuchyni se tradičně využívá při přípravě dezertů a orientálních sladkostí jako je baklava. Můžete jím dochutit ovocný nebo mrkvový salát, zmrzliny, sorbety, kandované ovoce nebo jej přidat do jogurtu a šlehačky.

Skvěle se hodí jako ingredience při přípravě pomerančů v čokoládě, dochucování ovocných šťáv, bylinných čajů, marmelád, džemů a omáček.

Oceníte jej při aromatizaci čerstvých sýrů.

Lydia Bosson ve své knize Hydrolaterapie doporučuje hydrolát vyzkoušet jako přísadu omáčky servírované k darům moře a zmiňuje lahodné kombinace s ovocem jako jsou meruňky nebo broskve.

Tip na závěr: Vzhledem k tomu, že má hydrolát silnou vůni, šetřete jím, aroma nejlépe vynikne v  malých dávkách.

Objevte 100% čistý hydrolát bez konzervantů zde.

Hydrolát z růže damašské se tradičně používá v kuchyni, zejména při přípravě dezertů, ovocných salátů, marmelád, džemů a orientálních sladkostí jako je baklava nebo cukroví lokum (Turkish delight - turecké potěšení).

Přidává se do ovocných šťáv, zmrzlin, sorbetů a tvarohu. 

Dochutit jím lze rýžové kaše, jogurty a kandované ovoce. Jeho jemnou květinovou chuť oceníte v růžovém sirupu.

Můžete jím aromatizovat šlehačku a nápoje jako jsou ledové čaje, koktejly, smoothies nebo lasí (populární jogurtový nápoj původně z oblasti Paňdžábu).

Perfektní kombinaci vytvoříte s malinami, ostružinami, borůvkami, meruňkami a jahodami.

Další možnosti využití 100% čistého hydrolátu z růže damašské zjistíte zde.

 

Hydroláty: Jemná aromaterapie

Hydroláty mají všestranné využití, uplatnění naleznou v kosmetice i v kuchyni. Přijďte objevit konkrétní recepty na workshopu. Více informací zde.

 

 

Hydrolát tymián linalol má bylinnou vůni s jemně nasládlými podtóny.

Podporuje trávení. Přidejte hydrolát do bylinných čajů a limonád.

Použijte jej při vaření jídel provensálské kuchyně. Jako ingredience nejlépe poslouží při přípravě polévek, omáček nebo k dochucení zeleniny, pomazánek a salátů.

Skvěle ladí s dýní, mrkví a celerem.

Tymiánový hydrolát lze kombinovat s hydroláty z vavřínu nebo šalvěje.

Poznejte 100% čistý tymiánový hydrolát zde.

Hydrolát ze šalvěje lékařské se vyznačuje silnou bylinnou vůní a nahořklou chutí. Díky tomu se skvěle hodí k zlepšení grilované zeleniny, těstovin, rýže a omáček.

Je známý tím, že podporuje trávení. Můžete jím aromatizovat bylinné čaje, polévky, vývary a zeleninové saláty.

Skvěle se kombinuje s čočkou, špenátem, hráškem nebo šťouchanými bramborami. 

Tip na závěr: Vzhledem k tomu, že má hydrolát silnou vůni, šetřete jím, aroma nejlépe vynikne v  malých dávkách.

100% čistý hydrolát z šalvěje lékařské prostudujte více zde.

Skořicový hydrolát se často používá k aromatizaci nápojů. Jeho sladká, hřejivá a kořeněná vůně a chuť vytváří lahodnou kombinaci s jablečným džusem, teplými mléčnými nápoji, horkou čokoládou, dezerty jako jsou jablečný štrůdl nebo citrónový koláč.

Dochuťte jím kompoty, marmelády a ovocné saláty. Použijte hydrolát jako ingredienci při vaření slaných a exotických pokrmů.

Vyzkoušejte hydrolát s meruňkami, pomerančem, broskvemi nebo hruškami. Pomocí hydrolátu můžete aromatizovat šlehačku nebo dodat pikantní nádech mrkvové polévce.

Tip na závěr: Před tím než začnete servírovat dezerty jemně postříkejte talíře skořicovým hydrolátem.

100% čistý skořicový hydrolát prozkoumejte zde.

 

 

Reference:

Aromatherapy Certification Program Online [online]. USA: Black and Butje, Inc., 2020 [cit. 2020-04-16]. Dostupné z: http://www.aromahead.com/courses/online/aromatherapy-certification-program

BOSSON, Lydia. Hydrolaterapie: léčba hydroláty. Přeložila Hana TISSERAND, přeložila Eliška ADLEROVÁ. Praha: One Woman Press, [2019]. ISBN 978-80-86356-60-0.

Foto: 

Kateřina Kloudová

Mart Valle, Unsplash

Odeslat článek známému   Vytisknout