Váš košík je prázdný
Naučte se používat hydroláty v kuchyni

Experimentujte s hydroláty při vaření
Naučte se pracovat s hydroláty při přípravě slaných a sladkých jídel.
Začněte dochucovat bylinné čaje, limonády, koktejly, sorbety, zmrzliny, dezerty, sirupy, marmelády a džemy. Vytvořte zajímavé kombinace se zeleninou a ovocem.
Aromatizujte saláty, polévky a vývary. Fantazii se meze nekladou, postačí mít jen lásku k vaření, pečení a chuť začít. Pro vaši inspiraci jsem připravila pár tipů.
Tak ať se vám hezky vaří s hydroláty, aromaterapie přece začíná v kuchyni.
— Kateřina Kloudová
certifikovaná aromaterapeutka a parfumérka
Rozmarýnový hydrolát zaujme bylinnou vůní. Běžně se používá v potravinářském průmyslu stejně jako při domácím vaření. Je známý tím, že podporuje trávení.
Dobře poslouží jako přísada v osvěžujícím nápoji jako je smoothie. Vyzkoušejte přidat několik kapek ráno k vodě s citrónem nebo do džusu pro povzbuzení a příjemný start do nového dne.
Díky svému mírně kořeněnému aroma dodá hydrolát chuť slaným pokrmům středomořské kuchyně. Využijte jej jako ingredienci při přípravě polévek, vývarů, restované zeleniny, ratatouille, omáček a zeleninových salátů.
Zvláště si rozmarýnový hydrolát bude rozumět s rajčaty, mrkví a celerem.
Lydia Bosson ve své knize Hydrolaterapie zmiňuje neobvyklou kombinaci hydrolátu s hruškami na víně. Pokud rádi experimentujete, zkuste vylepšit rozmarýnovým hydrolátem pomerančový sorbet.
Více o 100% čistém rozmarýnovém hydrolátu zjistíte zde.
Hydrolát neroli (z pomerančových květů) má sladkou květinovou vůni. Je především ceněn pro své čistící, regenerační, zklidňující a relaxaci podporující vlastnosti.
V kuchyni se tradičně využívá při přípravě dezertů a orientálních sladkostí jako je baklava. Můžete jím dochutit ovocný nebo mrkvový salát, zmrzliny, sorbety, kandované ovoce nebo jej přidat do jogurtu a šlehačky.
Skvěle se hodí jako ingredience při přípravě pomerančů v čokoládě, dochucování ovocných šťáv, bylinných čajů, marmelád, džemů a omáček.
Oceníte jej při aromatizaci čerstvých sýrů.
Lydia Bosson ve své knize Hydrolaterapie doporučuje hydrolát vyzkoušet jako přísadu omáčky servírované k darům moře a zmiňuje lahodné kombinace s ovocem jako jsou meruňky nebo broskve.
Tip na závěr: Vzhledem k tomu, že má hydrolát silnou vůni, šetřete jím, aroma nejlépe vynikne v malých dávkách.
Objevte 100% čistý hydrolát bez konzervantů zde.
Hydrolát z růže damašské se tradičně používá v kuchyni, zejména při přípravě dezertů, ovocných salátů, marmelád, džemů a orientálních sladkostí jako je baklava nebo cukroví lokum (Turkish delight - turecké potěšení).
Přidává se do ovocných šťáv, zmrzlin, sorbetů a tvarohu.
Dochutit jím lze rýžové kaše, jogurty a kandované ovoce. Jeho jemnou květinovou chuť oceníte v růžovém sirupu.
Můžete jím aromatizovat šlehačku a nápoje jako jsou ledové čaje, koktejly, smoothies nebo lasí (populární jogurtový nápoj původně z oblasti Paňdžábu).
Perfektní kombinaci vytvoříte s malinami, ostružinami, borůvkami, meruňkami a jahodami.
Další možnosti využití 100% čistého hydrolátu z růže damašské zjistíte zde.
Hydroláty: Jemná aromaterapie
Hydroláty mají všestranné využití, uplatnění naleznou v kosmetice i v kuchyni. Přijďte objevit konkrétní recepty na workshopu. Více informací zde.
Hydrolát tymián linalol má bylinnou vůni s jemně nasládlými podtóny.
Podporuje trávení. Přidejte hydrolát do bylinných čajů a limonád.
Použijte jej při vaření jídel provensálské kuchyně. Jako ingredience nejlépe poslouží při přípravě polévek, omáček nebo k dochucení zeleniny, pomazánek a salátů.
Skvěle ladí s dýní, mrkví a celerem.
Tymiánový hydrolát lze kombinovat s hydroláty z vavřínu nebo šalvěje.
Poznejte 100% čistý tymiánový hydrolát zde.
Hydrolát ze šalvěje lékařské se vyznačuje silnou bylinnou vůní a nahořklou chutí. Díky tomu se skvěle hodí k zlepšení grilované zeleniny, těstovin, rýže a omáček.
Je známý tím, že podporuje trávení. Můžete jím aromatizovat bylinné čaje, polévky, vývary a zeleninové saláty.
Skvěle se kombinuje s čočkou, špenátem, hráškem nebo šťouchanými bramborami.
Tip na závěr: Vzhledem k tomu, že má hydrolát silnou vůni, šetřete jím, aroma nejlépe vynikne v malých dávkách.
100% čistý hydrolát z šalvěje lékařské prostudujte více zde.
Skořicový hydrolát se často používá k aromatizaci nápojů. Jeho sladká, hřejivá a kořeněná vůně a chuť vytváří lahodnou kombinaci s jablečným džusem, teplými mléčnými nápoji, horkou čokoládou, dezerty jako jsou jablečný štrůdl nebo citrónový koláč.
Dochuťte jím kompoty, marmelády a ovocné saláty. Použijte hydrolát jako ingredienci při vaření slaných a exotických pokrmů.
Vyzkoušejte hydrolát s meruňkami, pomerančem, broskvemi nebo hruškami. Pomocí hydrolátu můžete aromatizovat šlehačku nebo dodat pikantní nádech mrkvové polévce.
Tip na závěr: Před tím než začnete servírovat dezerty jemně postříkejte talíře skořicovým hydrolátem.
100% čistý skořicový hydrolát prozkoumejte zde.
Reference:
Aromatherapy Certification Program Online [online]. USA: Black and Butje, Inc., 2020 [cit. 2020-04-16]. Dostupné z: http://www.aromahead.com/courses/online/aromatherapy-certification-program
BOSSON, Lydia. Hydrolaterapie: léčba hydroláty. Přeložila Hana TISSERAND, přeložila Eliška ADLEROVÁ. Praha: One Woman Press, [2019]. ISBN 978-80-86356-60-0.
Foto:
Kateřina Kloudová
Mart Valle, Unsplash